Inhoud
Zit sta bureau kopen? Waar moet u op letten?
Bij de aankoop van een zit sta bureau zijn een aantal elementen waar u op moet letten:
1.) Laagste stand & hoogste stand van het werkblad
2.) Handmatig zit sta bureau of een elektrisch werkblad
Laagste stand & hoogste stand van het werkblad
Zoals de naam als duidelijk maakt is een zit sta bureau bedoeld om zowel zittend als staand aan te werken. Het bereik van uw zit sta bureau moet dus zo zijn dat u zowel zittend als staand de juiste werkhouding kan aannemen. De juiste zithouding achterhaald u door op uw stoel te gaan zitten met uw voeten plat op de grond en uw ellebogen 90 graden gebogen. De afstand van uw ellebogen naar de grond is de juiste hoogte van het bureaublad als u zit. Om goed staand te kunnen werken moet het bureau de hoogte van uw navel tot de grond halen.
Handmatig of elektrisch zit sta bureau
De ervaring leert dat werknemers welke werken aan een elektrisch zit sta bureau deze ook daadwerkelijk gebruiken. Handmatige zit sta bureaus zijn vriendelijker voor uw budget maar dus iets meer werk om de verzetten. Als uw budget het dus toe laat adviseren wij altijd een elektrisch zit sta bureau. Bij elektrische bureaus heeft u de keuze uit budget onderstellen met 1 motor of premium onderstellen 2 motoren. Modellen met 2 motoren zijn over het algemeen sneller en stiller in te stellen. Mocht uw budget het niet toelaten dan hebben wij sinds kort een slinger zit sta model dat met minder omwentelingen in te stellen is: de Ultradjust fast.
Wat zijn de voordelen van een zit sta bureau?
Dankzij een zit sta bureau kun je afwisselend zittend en staand gaan werken. Hierdoor verbetert de doorbloeding van je lichaam en gebruik je afwisselend de spieren die nodig zijn om te staan en te zitten. Uit onderzoek is gebleken dat afwisselend zittend en staand onder andere de volgende voordelen heeft. Het versterkt de botten, zet je hersenen weer op scherp, je verbrandt calorieën want je spieren zijn aan het werk en je bloedcirculatie kan goed zijn werk doen. Lees verder op deze pagina over de voordelen van staand werken.
Wat is een goede zithouding?
Natuurlijk mag je ook best activiteiten zittend uitvoeren. Zorg er dan wel voor dat je dit op ergonomische wijze doet. Een goede, actieve zithouding stimuleert namelijk de doorbloeding en vermindert ook klachten. Goed zitten begint bij een goede, in hoogte verstelbare stoel en desnoods een voetenbankje. Stel de stoel zo in dat je voeten plat op de grond staan en je knieën een hoek van 90 graden maken. Houd je schouders laag en je armen zo dicht mogelijk op het lichaam. Heb je armsteunen aan de stoel, stel deze dan ook zo in dat je ellebogen een hoek van 90 graden maken. Vervolgens hou je de schouders laag en je borst vooruit. Het is overigens niet erg om je rug een beetje hol te trekken voor een actieve houding. Gebruik – indien nodig – een lendensteun voor je onderrug. Ook heel belangrijk: ga iedere 10 tot 15 minuten verzitten, zodat je minder statisch achter je bureau zit. Rek ook regelmatig de rug uit.
Hoewel een goede zithouding je zittende bestaan iets verbetert, is het toch beter om ook meer te bewegen om zoveel mogelijk goeds te doen voor je lichaam, geest en gezondheid.
Arbonormen NEN-EN 1335 en NPR-1813
Arbo Normen en Europese en Nederlandse richtlijnen zijn soms ondoorzichtig. Over het algemeen kan worden gezegd dat Europese richtlijnen natuurlijk goed genoeg zijn echter omdat in Nederland wat meer personen afwijken van het gemiddelde qua lengte zijn er Nederlandse aparte richtlijnen gemaakt. Alle producten die wij verkopen zijn van goede kwaliteit maar een goedkopere stoel die aan de Europese richtlijn voldoet zal wellicht bij een werknemer met een afwijkende lengte niet op de juiste manier kunnen worden ingesteld. Wij adviseren eigenlijk altijd de goedkopere ergonomische bureau stoel die aan de Europese NEN-EN 1335 voldoet. Als u dan een collega krijgt met een afwijkende lengte waardoor hij of zijn niet lekker kan werken op deze bureaustoel, dan alleen voor deze persoon een duurdere NPR-1813 bureaustoel te kopen. Qua kwaliteit van de gebruikte materialen is er namelijk echt geen verschil.
De verschillen tussen een NEN-EN 1335 Bureaustoel en NPR-1813 Bureaustoel
De verschillen tussen de normen bestaan uit een paar cm verschil qua afstel mogelijkheden.
- Rughoogte bij NEN-EN 1335: minimaal 22 cm en bij NPR 1813: minimaal 37 cm
- Positie van de armleggers: NEN-EN 1335: minimaal 10 cm en bij NPR 1813: minimaal 20 cm
- Breedte van de armleggers bij NEN-EN 1335: minimaal 4 cm en bij NPR-1813: minimaal 5 cm
- Ruimte tussen de armleggers bij NEN-EN 1335: 45-51 cm en bij NPR-1813: 36-51 cm
- Verstelling hoogte van de armleggers bij NEN-EN 1335: 20-25 cm en bij NPR 1813: 20-30 cm
Wat kan ik naast een Zit Sta bureau doen om een ergonomische werkplek te krijgen?
Om nog meer gezondheidsvoordelen uit je nieuwe ergonomische werkplek met zit en staand werken mogelijkheden te halen, raden we je aan om een goede bureaustoel welke voldoet aan de EN 1335-NORM te gebruiken. Daarnaast zorgt een compact toetsenbord ervoor dat je alles binnen handbereik hebt tijdens het typen. Ook een ergonomische muis is een echte aanrader. Werk je veel met documenten? Gebruik dan een leesstandaard en zet deze – indien mogelijk – tussen beeldscherm en toetsenbord in. Zo kun je in een keer teksten lezen en overtypen als dit nodig is. En werk je veel met een laptop? Dan is een laptopstandaard een echte musthave. Hiermee kun je het beeldscherm op een comfortabele hoogte zetten, terwijl je toch nog goed met het toetsenbord overweg kan. Een handig hulpmiddel dus, die je zowel zittend als staand kan gebruiken.
Moet ik afwisselend zitten en staan?
We weten dat de hele dag door zitten niet goed voor je is. Naast het feit dat te veel zitten overgewicht met zich mee kan brengen, zorgt het ook voor stijve spieren en gewrichten. Je voelt het vooral veel in de onderrug en schouders als je erg veel zit. Ook je benen, heupen en zelfs nek kunnen last hebben van je zittende houding. Dat komt doordat je tijdens het zitten amper beweegt.
Afwisselend zittend en staand werken is eigenlijk de beste combinatie. Zit een half uur en ga dan een half uur staan. De hele dat staan is namelijk ook niet altijd goed. Door zitten en staan te combineren heb je veel profijt van het staan. Je bent immers steeds in beweging. Tijdens de periode van zitten, kan het lichaam herstellen en tot rust komen. Na een half uurtje zitten kun jij er weer helemaal tegen om een half uur te gaan staan.
Om deze werkmethode zo vloeiend mogelijk toe te voegen aan je dagelijkse werkroutine, gebruik je een zit sta bureau. Deze zit sta bureaus zijn geschikt om achter te zitten en staan. In een handomdraai zet je namelijk het tafelblad van je bureau omhoog en naar beneden. In de sta stand en in de zit stand staat het beeldscherm van je computer op een comfortabele ooghoogte. Ook het toetsenbord komt op een comfortabele werkhoogte te staan, zodat je de armen ontspannen kan houden.
Daarnaast is het ene goed idee om nog meer in beweging te komen. Ga wat vaker de benen strekken. Rond bijvoorbeeld een taak af en maak dan een koffie-ronde voor je collega’s. Of loop even naar je collega’s toe als je moet overleggen in plaats van altijd alles via e-mailverkeer te doen. Meer bewegen is ook ergonomisch werken. Bovendien krijg je meer energie als je even bij je beeldscherm weg bent geweest. Meer bewegen is ook goed voor je rug. Je strekt de benen en kan daarbij spieren weer soepeler maken. Hierdoor zal je minder pijn in de onderrug ervaren.
Het is mogelijk om nog vaker te staan. Ook als je werkt. Zo kun je staand overleggen, staand vergaderen of al wandelend lunchen.
Wat is een goede staande werkhouding?
Met een vast staand werken bureau kom je pas echt in beweging. Aangezien je het zitten verruilt voor staan, is het wel belangrijk om de juiste sta houding aan te nemen. Hierbij hou je de knieën ontspannen en het liefst van het slot. Span de buikspieren aan en hou je rug recht. Ook is het heel belangrijk om je schouders ontspannen te houden en je armen zo dicht mogelijk tegen je middel aan te houden. Als je ellebogen in een hoek van 90 graden staan, dan heb je een perfecte werkhouding. Het is aan te raden om platte schoenen te dragen met een kleine hak van een tot drie centimeter. Dit helpt bij het vasthouden van een comfortabele sta houding.
In het kader van het ergonomischer werken is het dan goed om niet de hele dag te blijven staan in één houding. Beweeg, verander je positie en rek je lichaam uit om het actief te houden.
De grootste voordelen van staand werken is dat de bloedcirculatie door je lichaam geoptimaliseerd wordt. Door te staan zet je namelijk je hele lichaam aan het werk. Iedere spier is namelijk bezig om je lichaam in een comfortabele houding te houden. En om je lichaam in balans te houden. Hiervoor hebben de spieren meer zuurstof en voedingsstoffen nodig. Doordat de doorbloeding van je lichaam wordt gestimuleerd, krijg je ook mee zuurstof in de hersenen, waardoor je helderder blijft denken. Een groot voordeel voor de productiviteit en je werkgenot. Je krijgt minder snel hoofdpijn en rugpijn.