Gefeliciteerd je hebt een in zit sta bureau aangeschaft. Volgens de gebruiksaanwijzing heb je deze ingesteld op jouw lichaamslengte. Zowel de stand voor staan als voor zitten is helemaal goed afgesteld. Dan is het nu tijd om even te gaan staan voor deze tips. Want de aanschaf en het instellen van het bureau is één ding, er mee om leren gaan en er aan wennen is weer een heel ander ding.
Tip 1: Bouw je zit sta routine op
Staand werken is een heel ander iets dan zittend werken. Ben je altijd gewend om te zitten achter je bureau dan zal je het staand werken moeten opbouwen. Zie het als het opbouwen van een trainingsschema. Met hardlopen start je ook niet meteen met een marathon. Je zal eerst conditie en loopduur moeten opbouwen. Dat geldt ook voor werken achter een zit sta bureau. Begin eerst met vijf minuten staan per keer en bouw dat langzaam uit naar ongeveer een half uur per uur. Langer mag natuurlijk ook. Geef niet op als je spierpijn ervaart. Tijdens het staan achter je sta bureau gebruik je andere spieren dan je wellicht gewend bent.
Tip 2: Breng meer beweging aan in je werkroutine
Naast zitten en staan is het goed om ook op andere vlakken meer beweging in je werkdag in te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld een wandelingetje maken tijdens de lunch. En zet de printer buiten handbereik. Zo moet je toch een stukje lopen om dat printje op te halen.
Tip 3: Luister naar je lichaam
Wist je dat je lichaam ook vermoeid kan raken als je zit? Merk je dat je veel gaat verzitten, rekken en strekken, dan is het tijd om op te staan. Staan achter het bureau kan natuurlijk op den duur ook vermoeiend zijn voor het lichaam. Merk je dat je gaat hangen in je heupen of rug? Ga dan weer zitten. Door te luisteren naar je lichaam en je vermoeidheid in de gaten te houden, hou je de routine ook langer vol.
Tip 4: Goede schoenen zijn het halve werk
Wist je dat goede schoenen bijdragen aan een goede ondersteuning van je lichaam? Als je staat merk je al snel of je schoenen je goed ondersteunen. Kies bij voorkeur schoenen met een lage hak, want deze bevorderen een goede sta houding. Een goed voetbed is ook heel belangrijk. Je zou hiervoor ook inlegzooltjes in de schoenen kunnen doen.
Tip 5: Het gaat om ontspanning
Een ontspannen houding is heel belangrijk bij het werken achter een sta bureau’s maar ook gewoon als je veel staat. Wanneer je ontspannen staat, word je minder snel moe en merk je dat je de spieren niet overbelast. Bij een ontspannen houding:
- is je lichaamsgewicht verdeeld over beide voeten;
- hou je je schouders laag;
- heb je een rechte, beetje holle rug;
- zijn de knieën van het slot en licht gebogen;
- hou je de buikspieren lichtjes aangespannen.
Tip 6: Gebruik een voetensteuntje
Of je nu zit of staat, een voetenbankje is altijd handig om te gebruiken. Zo een voetenbankje brengt ontspanning. Ook een anti-vermoeidheidsvloermat kan helpen om het staan langer vol te houden. Deze matten zijn van zacht materiaal gemaakt en vormen zich naar je voeten. Ideaal voor heel harde vloeren.
Tip 7: Kies wat je staand en wat je zittend wil doen
Dit is eigenlijk een heel belangrijk onderdeel als je je draai in je zit sta routine wilt vinden. Vraag jezelf af wat je staand kan doen en waarbij je liever wilt zitten. Breng in kaart wat je allemaal doet en probeer dit zowel zittend als staand uit. Activiteiten die je gemakkelijk staand kan uitvoeren op het werk zijn:
- telefoongesprekken voeren;
- overleggen;
- achter je computer werken;
- stukken doornemen en lezen.
Moet je veel schrijven of intensief met documenten bezig zijn, dan is het natuurlijk prima dat je daar bij gaat zitten. Het gaat erom wat jij prettig vindt. Soms is het zelfs beter voor de concentratie om weer te gaan zitten.
Tip 8: Zet een timer om te gaan staan
Als je heel intensief opgaat in je werk, dan kan het soms zomaar gebeuren dat je vergeet om te gaan staan. Help jezelf door een timer in te stellen. Bijvoorbeeld in je mobiele telefoon of via Outlook notificaties. Zo krijg je een seintje dat je wel weer lang genoeg gezeten hebt en het dus tijd is om weer te gaan staan.
Tip 9: Oefen het verstellen van je staand werken bureau
Om soepel van staan naar zitten naar staan over te gaan, is het belangrijk om ook je bureau soepel te kunnen verstellen. De zit sta bureaus zijn uiteraard heel gemakkelijk in gebruik, want je hoeft je bureau niet op te ruimen als je de hoogte verstelt. Heb je de hoogte verstelt, dan is het ook belangrijk om je computer weer op de goede hoogte te zetten. Want als je beeldscherm op ooghoogte staat, dan hoef je je minder in te spannen vanuit je nek. En dat werkt een stuk prettiger en ergonomischer.
Tip 10: Doe tussentijds wat rekoefeningen
Of je nu zit of staat, bij beide houdingen gebruik je je spieren. Het is dus belangrijk om je spieren een beetje te ontzien tijdens je dag. Integreer daarom rek- en strekoefeningen in je dag. En als je gewend bent aan het staan, dan kun je zelfs een paar spierversterkende oefeningen doen als je staat. Een heel simpele oefening die je gemakkelijk toepast is even een paar keer op je tenen gaan staan en dan weer langzaam de voeten af te rollen. Hiermee versterk je de enkels en kuitspieren.
Tip 11: Beloon jezelf
Het veranderen van een zittende naar een meer actieve levensstijl gaat niet over een nacht ijs. Beloon jezelf daarom ook regelmatig als je een nieuw doel hebt behaald met langer staan. Een paar nieuwe schoenen bijvoorbeeld of een leuk nieuw notitieboek. Net wat jij leuk vindt. Zo hou je het langer vol en verandert je zittende bestaan gemakkelijker in een staand bestaan.
Ben de gelukkige gebruiker van een elektrisch sta / zit bureau met een sta stoel erbij. Zou niet meer zonder kunnen.
Fijn te horen. Veel plezier met je bureau!
Beste heer, mevrouw,
verkoopt u ook zit sta bureaus met een timer zodat de tafel bv elk half uur naar de sta of zit stand gaat?
alvast bedankt,
Nils
Dag Nils,
onze bureaus zijn niet uitgerust met zo een timer. Als je een timer op je telefoon niet handig vindt dan zijn dit wellicht wat opties: